Izvršena primоpredaja starih pergamenata i kovanica radi ekspertize

Devetnaestog aprila 2018. godine je delegacija Uprave carina koju je predvodila Sonja Lazarević izvršila primopredaju antikviteta, zaplenjenih krajem januara na graničnom prelazu Gradina, Narodnom muzeju i Narodnoj biblioteci.

Predstavnici carinarnice Dimitrovgrad predali su Narodnoj biblioteci Srbije tridesetčetiri pergamenta sa tekstom ispisanim nepoznatim pismom, radi ekspertize i privremenog staranja, budući da ova insitucija kulture poseduje adekvatne smeštajne kapacitete, sa strogo kontrolisanim mikroklimatskim uslovima.

363

Istoga dana Narodni muzej u Beogradu je u skladu sa svojim nadležnostima preuzeo stopedesetšest kovanih novčića, kako bi izvršio njihovu ekspertizu.

Sonja Lazarević se tom prilikom zahvalila pomenutim institucijama, rekavši da je ova primopredaja rezultat veoma dobre saradnje Uprave carina sa Ministarstvom kulture i informisanja, čiji je cilj pružanje stručne pomoći u proceni predmeta zaplenjenih na osnovu sumnje u ilegalan promet kulturnih dobara. Ona je takođe rekla da Uprava carina želi da uspostavi još čvršću saradnju i sa Ministarstvom pravde, kako bismo imali tačne informacije koja su kulturna dobra zaplenjena kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

„Mi te informacije imamo na osnovu baze podataka Svetske carinske organizacije, odnosno programa `Arheo`, ali na ovaj način ćemo upotpuniti te podatke, čime želimo da se suprotstavimo onima koji se zbog velike zarade bave ilegalnom trgovinom antikvitetima.“

Pomoćnica direktora UC je istakla da su carinici odlično obučeni u ovoj oblasti i da svaki naš službenik još od 2006. godine ima Uputstvo za prepoznavanje i procenjivanje antikviteta, sa detaljnim i bogatim sadržajem i foto-materijalom, kako bi bio upoznat sa neophodnim činjenicama u vezi sa utvrđivanjem okvirnih vrednosti starih i retkih stvari, kao i načinima njihovog nedozvoljenog prenosa preko granice.

358-678x381

Događajima u Narodnoj biblioteci i Narodnom muzeju prisustvovali su i visoki predstavnici Ministarstva kulture i informisanja – Danijela Varušić, pomoćnica ministra u Sektoru za kulturno nasleđe, kao i Olivera Marković, viša savetnica za integralnu zaštitu kulturnog nasleđa.


IZVOR: http://www.carina.rs

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: