Dokumentarni film: Dubrovnik i zločini nad kulturnom baštinom (VIDEO)

Tokom sukoba na području bivše Jugoslavije devedesetih godina 20. veka na stotine verskih i kulturnih objekata uništeno je u nastojanju da se izbriše kultura ciljane grupe na nekom području. Od prvih slučajeva, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je potvrdio da je uništenje kulturnog nasleđa zločin prema međunarodnom običajnom pravu. MKSJ je takođe utvrdio da sistemski zločini nad kulturnom baštinom mogu predstavljati zločin protiv čovečnosti jer, „zaista, čitav ljudski rod vređa uništenje jedinstvene religijske kulture i kulturnih objekata posvećenih religiji“.

Međunarodni sud je 2001. godine podigao optužnicu protiv četvorice optuženih za zločine počinjene 1991. godine tokom opsade primorskog grada Dubrovnika. Iako su optužnica i suđenja koja su usledila, sadržali su optužbe za ubistvo i nehumano postupanje prema civilima, hotimična šteta nanesena ovom spomeniku koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine UNESKO-a imala je centralnu ulogu i tokom izvođenja dokaza i u javnoj percepciji tih suđenja. Ovo je prvi put da zločini kulturnog nasleđa imaju centralno mesto u međunarodnom krivičnom postupku.

Kroz intervjue s protagonistima, svedočenja svedoka, argumente iznete na suđenjima i presude, Dubrovnik i zločini nad kulturnom baštinom donosi priču o krivičnom progonu pred MKSJ-om za hotimične napade na mnoge kulturne objekte u bivšoj Jugoslaviji i koristi predmete u vezi s Dubrovnikom kao primer.


IZVOR: icty.org

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: