Oštećena humka Kinđa nedaleko od Kikinde

Po obaveštenju Planinarskog društva „Kinđa“ iz Kikinde, i na poziv Narodnog muzeja Kikinda, stručna služba Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica snimila je trenutno stanje arheološkog lokaliteta Kinđa kod Kikinde.

Uviđajem je konstatovano da je severo-istočni deo humke uništen mehanizacijom, a devastacija je obuhvatila visinu od 3.5 metara od visine humke. Deo zemlje je uklonjen, a deo rasplaniran. Na površini su nađeni sporadični fragmenti srednjovekovne keramike.

IZVOR: RTV

Ovim aktom učinjena je nepopravljiva šteta ovom arheološkom lokalitetu, a istovremeno je devastiran i jedan od zaštitnih simbola Kikinde. Humka Kinđa upisana je kao arheološki lokalitet u Prostorni plan opštine Kikinda koji je usvojen 2013. godine. Nalazi se na katastarskim parcelama i u vlasništvu firme “Almex Kinđa“. Zbog nastale štete, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica preduzeće neophodne mere i izdati upozorenje firmi Almex Kinđa, a Narodni muzej Kikinda ovom prilikom apeluje na vlasnike pomenute firme, ali i širu javnost da se pridržavaju zakonom propisanih procedura kako bi se u budućnosti izbegla uništenja i sačuvalo zajedničko nasleđe.

Humka Kinđa je do danas bila jedna od najočuvanijih humki kod nas. Iako arheološka iskopavanja nikada nisu vršena, na osnovu analogija može se reći da je pripadala periodu bakarnog doba i najezdi stepskih plemena, a na osnovu njene veličine i monumentalnosti pretpostavka je da je bila grobno obeležje osobe izuzetno visokog ranga. Osim kao arheološki lokalitet, humka Kinđa deo je i prirodnog nasleđa s obzirom na njenu dosadašnju bogatu pokrivenost autohtonom vegetacijom što nije slučaj sa drugim humkama.


IZVOR: RTV

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: