Islamska država uništila ostatke zigurata u Nimrudu

ASOR (American Schools of Oriental Research Cultural Heritage Initiatives) je na svojoj stranici na Fejsbuku objavila da se na osnovu novih satelitskih snimaka vidi kako su pripadnici Islamske Države u potpunosti uz pomoć buldožera razorili ostatke zigurata, kao i ostatke hrama boginje Ištar u Nimrudu.

Razaranje zigurata i ostataka hrama Ištar, potvrđeno  je krajem prošle nedelje.

Ovim postupkom ujedno su razoreni i poslednji vidljivi ostaci drevne prestonice Asirije.

Tokom marta 2015. godine ekstremisti ID uništili su čekićima i eksplozivom ostatke palate, što su dokumentovali na propagandnom video snimku.

Fotografija ostataka zigurata u Nimrudu iz 1975. godine (FOTO: Richard Zettler / IZVOR: ASOR)

Fotografija ostataka zigurata u Nimrudu iz 1975. godine (FOTO: Richard Zettler / IZVOR: ASOR)

Ogroman deo Nimruda je tokom prošle godine devastiran, prkopan i opljačkan. Ostaci zigurata su uprkos tome do prošle nedelje ostali praktično neoštećeni, kao i ostaci hrama boginje Ištar koji su sudeći prema najnovijim satelitskim snimcima takođe u potpunosti uništeni.

Najnovije divljačko razaranje na prostoru drevnog Nimruda odvija se tokom ofanzive savezničkih oružanih snaga protiv Islamske Države, koje su se u trenutku razaranja od lokaliteta nalazile udaljene svega nekoliko kilometara.

avgust

Satelitski snimak Nimruda napravljen 31. avgusta 2016. godine pokazuje neoštećenu strukturu zigurata i ostataka Ištarinog hrama. Na donjem delu slike vide se uništeni ostaci „Nabu hrama“ (Hrama Neba) kao i ostaci Severozapadne palate koje je Islamska država ranije razorila (IZVOR: ASOR)

Satelitski snimak Nimruda načinjen 14. novembra 2016. godine pokazuje uništenu strukturu zigurata i ostataka Ištarinog hrama. Na donjem delu slike vide se uništeni ostaci

Satelitski snimak Nimruda načinjen početkom novembra 2016. godine pokazuje uništenu strukturu zigurata i ostataka Ištarinog hrama. Na donjem delu slike vide se uništeni ostaci „Nabu hrama“ (Hrama Neba) kao i ostaci Severozapadne palate koje je Islamska država ranije razorila (IZVOR: ASOR)


PRIPREMIO: Milan Stojković

Postavi komentar