Porušene trščare, najstarije kuće u Novom Sadu

Pre nekoliko dana, u ulici Kraljevića Marka u Novom Sadu, počelo je rušenje najstarijih kuća u Novom Sadu, tzv. kuća-trščara, kako bi se sagradio soliter.

Činom rušenja, okončana je priča o kućama starim 250 godina koje su se od 1989. do 4. avgusta 2015. godine imale status spomenika kulture, odnosno bile su upisane u Registar nepokretnih kulturnih dobara.

58133520e4f9a-kuce-trscare-galens-rusenje-28102016-1

Vlasnici trščara su u predhodnih nekoliko godina više puta tražili da se sa ovih objekata skine zaštita, ističući da je grad za njih nezainteresovan a da sami nisu u mogućnosti da plaćaju njihovo održavanje.

Zbog katastrofalnog stanja u koje su nebrigom, kako vlasnika tako i gradskih vlasti, trščare dovedene,  gradske vlasti su 2015. godine sa ovih objekata skinule zaštitu čime je otklonjena i poslednja zakonska prepreka za njihovo rušenje. Vlasnici tršćara su nakon toga svoje parcele i kuće prodali firmi Galens invest koja je pre nekoliko dana započela njihovo rušenje.

58133529efe39-kuce-trscare-galens-rusenje-28102016-5

Firma Galens invest u centar pažnje javnosti dospela je nedavno pošto u strogom centru Novog Sada započela gradnju trinaestospratnice na lokaciji na kojoj je predhodno srušena zgrada Komunalne banke koja je bila pod zaštitom države.

Podsetimo, izuzev što je skinuo zaštitu aktuelni saziv gradske vlasti promenio je i prethodni urbanistički plan koji je predviđao da trščare nakon rekonstrukcije postanu deo parka koji bi sa njima činio posebnu kulturno-turističku lokaciju Novog Sada.

Rušenjem trščara, uništeni su poslednji primeri kuća sa trščanim krovom na prostoru Vojvodine.


PRIPREMIO:  Nenad Milošević

FOTO: 021.rs

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: