Povodom početka sudskog procesa zbog razaranja baštine u Timbuktuu

U ponedeljak 22. avgusta, započeo je prvi sudski proces pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) u Hagu na kojem se bivšem islamskom ekstremisti iz Malija sudi za uništavanje kulturne baštine čovečanstva. Ovaj proces ima izuzetan istorijski značaj budući da se po prvi put pred međunarodnim sudom našla osoba koja je optužena za ratni zločin zbog razaranja spomenika svetske mateijalne baštine.

B5353408-5326-424C-98A1-A52B8D18900C_cx0_cy5_cw0_w987_r1_s_r1

Optuženi Ahmad el Faki el Mahdi iz Malija je odmah na početku sudskog procesa priznao krivicu i izrazio “duboko kajanje” za svoje postupke. On je prilikom priznanja istakao i da savetuje muslimanima širom sveta da ne čine slične zločine jer oni „neće dovesti do ičeg dobrog za čovečanstvo“. Pored toga, prilikom svog obraćanja sudijama, Mahdi je rekao da se nada da će vreme provedeno u zatvoru iskoristiti za “čišćenje od zlih duhova koji su ga obuzeli”.

Ahmad el Faki el Mahdi je bivši pripadnik ekstremističke grupe Ansar Dine, koja je bila deo mreže povezane s Al Kaidom, a zavladala je severom države Mali i gradom Timbuktu 2012. godine. Međunarodna intervencija u januaru 2013. godine, uspela je da potisne ekstremiste iz Timbuktua.

Prema optužnici, Mahdi je „svesno predvodio napade“ u kojima je uništeno devet mauzoleja sufija u Timbuktuu i ulaz džamije Sidi jahia koji predstavljaju deo svetske kulturne baštine i koji se nalaze na listi Uneska od 1988. godine. Pomenuti ratni zločin izvršen je u periodu između 30. juna i 11. jula 2012. godine i za njega Mahdi, koji je priznao krivicu, može biti osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 30. godina.

Fatu Bensuda, glavna tužiteljka ICC-a, prilikom obraćanja je istakla da je “napad i uništavanje kulturnih i verskih mesta i simbola zajednica, napad na njihovu istoriju”, pri čemu je naglasila da niko ko uništava „dušu i korene naroda ne sme izbeći ruci pravde“.

Iako je ovaj proces izuzetno značajan i u svakom smislu reči istorijski, treba posebno istaći trenutni vremenski, politički i društveni trenutak u kome je on pokrenut. Svakodnvo razaranje i pljačka neprocenjive svetske baštine u ratom zahvaćenoj Siriji od 2011. godine, kao i plansko razaranje najznačajnijih arheoloških lokaliteta koje na prostoru severnog Iraka i Sirije sprovodi tzv. Islamska država, sigurno su u vezi sa momentom početka ovog suđenja, ali i sa mediskom pažnjom koja je posvećena istom.

U trenutcima kada se ruše i pljačkaju spomenici svetske baštine, ovaj sudski proces koji po prvi put razaranje spomeničke baštine nedvosmisleno označava kao ratni zločin, ima jaku deklarativnu poruku, ali je pitanje koliko će on zaista imati efekta na divljanje hordi islamskih fanatika, ali i na postupke ostalih učesnika u sirijskom ratu.

Sudeći po katastrofalnom stanju na terenu, kada je po pojedinim procenama skoro 50 procenata arheološkog nasleđa i spomeničke baštine u Siriji uništeno i opljačkano, teško da jedan sudski proces, koliko god on bio istorijski značajan, može išta promeniti. U tom smislu, poruka Međunarodne zajednice koju šalje ovim sudskim procesom da će svi koji pljačkaju i uništavaju svetsko nasleđe biti optuženi za ratne zločine i procesuirani, teško da može imati većih efekata, iako je sama po sebi više nego potrebna, ali ujedno i zakasnela.

Ovakav oblik, neke vrste zastrašivanja ekstemnih islamista i pljačkaša baštine, deluje pomalo naivno i zapravo je usmeren ka medijima i široj svetskoj javnosti. U tom smislu i ovaj sudski proces je zapravo pokušaj međunarodne zajednice da se široj javnosti pokaže, kako se ipak nešto čini u smislu sankcionisanja a u cilju sprečavanja svakodnevnog razaranja neprocenjive baštine. Naravno, ne treba posebno iticati da je upravo međunarodna zajednica, mogla da učini i može da učini daleko više na terenu u cilju ublažavanja razmera najvećeg stradanja kulturne baštine u savremenoj istoriji.

AUTOR: Nenad Milošević


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: