Počeo sudski proces zbog uništavanja spomenika svetske baštine u Timbuktuu (VIDEO)

Bivši islamista Ahmad al Faki al Mahdi priznao je juče da je uništavao srednjovekovne spomenike kulturne baštine u Timbuktuu tokom sukoba u Maliju 2012. godine i izvinio se na početku suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom, inače u prvom slučaju koji se fokusira na razaranja kulturnih dobara kao na ratni zločin.

Mahdi je zatražio oproštaj rekavši da ga je povukao talas zla grupa „Al kaida“ i „Ansar dine“, koje su jedno vreme držale pod kontrolom Timbuktu.

Optuženi Ahmad al-Faqi al-Mahdi (FOTO: AP/Tanjug)

Optuženi Ahmad al-Faqi al-Mahdi (FOTO: AP/Tanjug)

– To je prvi i poslednji put da učinim nešto nezakonito. Žao mi je zbog svega što sam prouzrokovao svojoj porodici, zajednici u Timbktuu, kao i svojoj državi Maliju – rekao je on.

Tužilaštvo je saopštilo da je Mahdi predvodio grupu verskih policajaca koji su, koristeći pijuke i ćuskije, uništili devet mauzoleja i jednu džamiju, a povremeno je i sam učestvovao u razaranju.

Većina uništenih sakralnih spomenika datira iz 14. veka i predstavljaju deo svetske kulturne baštine od neprocenjivog značaja budući da svedoče o periodu kada je Mali bio veliko trgovačko i obrazovno čvorište i centar sufijskog islama.

Doprinos Timbuktua islamskoj i svetskoj civilizaciji je učenost. Pretpostavlja se da se u Timbuktuu nalazio jedan od prvih univerziteta na svetu. Od 14. veka, važne knjige su pisane i prepisivane u Timbuktuu, što je uspostavilo grad kao značajan centar pisane tradicije u Africi.

Najpoznatiji simboli grada – tri džamije (Đingereber, Sankor i Sidi Jahja) kao i 16 grobalja i mauzoleja uvršćeni su od 1988. u UNESKO-v spisak svetske baštine. Vlada Malija tražila je da se na spisak uvrste i istorijska jezgra grada sa svojim tipičnim načinom gradnje od gline kao i brojne džamije građene od 13. do 15. veka. Ali, prema mišljenju Uneskove komisije, moderan način gradnje je toliko prodro u samo gradsko jezgro da očuvanje izvornog jezgra time više nije bilo moguće.

Godine 2001. ISESKO, muslimanska verzija Uneska, proglasio je Timbuktu „Islamskim glavnim gradom svetske kulturne baštine“ na području Afrike za 2006. godinu

Islamski pobunjenici su nakon preuzimanja vlasti u severnom Maliju i Timbuktuu 2012. godine, uništili 16 kulturno-istorijskih i verskih  objekata  posvećenih muslimanskim svecima sagrađenim u periodu od 14. do 16. veka.

Trenutak razaranja jednog od spomenika, jul 2012. godine

Trenutak razaranja jednog od spomenika, jul 2012. godine

Nakon što su godinu dana kasnije međunarodne snage, predvođene Francuskom, isterale džihadiste iz grada, Unesko je započeo poces obnove zajedno sa vladom Malija i drugim međunarodnim organizacijama.

Inače, oštećeni i uništeni mauzoleji su podignuti u čast preminulim svecima – velikim humanistima, naučnicima i pobožnim ljudima koji su živeli i delovali u Timbuktuu.

Rekonstrukcija razorenih mauzoleja je počela sa svetilištima trojice svetaca koji predstavljaju različite geografske regione i etničke grupe – juedan je iz arapskog Kunta plemena, drugi iz grada Džene u centralnom Maliju a treći je Alžirac.

Projekat rehabilitacije Timbuktua uključuje i obnovu cenjene kolekcije rukopisa. Oko 4.000 njih je izgubljeno, ukradeno ili spaljeno, a 10.000 je u otkriveno u skladištima koja nisu opremljena za čuvanje takvih dragocenosti.

Srećom, oko 370.000 ovih pergamenata prokrijumčareno je 2012. u Bamako i tamošnji stručnjaci rade na njihovoj klasifikaciji i digitalizaciji.

Jučerašnje priznanje za namerno razaranje spomenika kulturne baštine zbog specifičnog i iskrivljenog verskog tumačenja, ima istorijski značaj uostalom kao i ceo proces koji se tim povodom vodi.

Tužilaštvo se nada da će ovaj slučaj pomoći da se okonča razaranje i pustošenje kulturnih blaga, što je slučaj u ratovima od Libije do Avganistana.

Pogledajte kratak video UNESKA o Timbuktua:


PRIPREMIO:  Nenad Milošević

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: