Nova razaranja ID na prostoru Nimruda i Ninive (VIDEO)

Novi video koji je pre nekoliko dana je objavila ekstremistička grupa Islamska Država potvrđuje razaranje hrama boga Nabu-a u Nimrudu. Takođe, objavljene su i propagandne fotografije i snimak razaranja drevnih kapija Maški, Adad i Nergal u Ninivi čime su definitivno otklonjene sve spekulacije o tome koje su kapije asirske fortifikacije Ninive zapravo razorene.

Podsetimo, da je Islamska država u aprilu 2015. godine objavila video snimak temeljnog razaranja drevne prestonice Asirskog carstva Nimruda koje je sprovela tokom marta 2015. godine.

Sudeći po tada objavljenom snimku centralni delovi Nimruda uključujući ostatke monumentalnih palata i drugih objekata u potpuno su zbrisani sa lica zemlje.

Novo razaranje hrama Nabu-a, vavilonsko-asirskog boga, predstavlja novi vandalizam nad civilizaciskom baštinom. Uništen hram u Nimrudu, sagrađen je tokom vladavine asirskog vladara Ašurnasirpala II koji je po svemu sudeći vladao od 883. do 889. godine stare ere.

Struktura hrama je iskopana tokom devetnaestog veka i tokom prethodnih decenija delimično je rekonstruisana. Uništeni hram je predstavljao jedan od devet hramova koji su otkriveni na prostoru arheološkog lokaliteta Nimrud.


PRIPREMILA: Redakcija
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: