Izgorela Crkva sv. Save u Njujorku

Saborna crkva svetog Save u Njujorku izgorela je 1. maja u požaru – svega nekoliko sati nakon uskršnje liturgije i svečanog prazničnog ručka u tom zdanju, starom 160 godina.

StSavaCathExt

U požaru je jedna osoba lakše povređena, preneo je RTS, a crkvena zgrada je, i pored velikog napora 170 vatrogasaca da ugase požar, dobrim delom uništena.

Starešina crkve Đokan Majstorović rekao je za RTS da je crkva potpuno izgorela – krov je potpuno uništen, ostali su samo zidovi.

Crkva je bila prazna kada je u popodnevnim satima izbio požar koji se brzo proširio i zahvatio celo zdanje na zapadnoj 25. ulici u distriktu Flatiron na Menhetnu, a vatrogasce je pozvao komšiluk.

Vatrogasna služba Njujorka objavila je da se srušio deo krova i da je struktura zgrade nestabilna. Istraga o požaru je u toku, a policija isklјučuje mogućnost terorističkog akta.

Tokom uskršnjeg praznika, kako su preneli mediji, izbili su požari i u makedonskoj pravoslavnoj crkvi u Sidneju i grčkoj u Melburnu, kao i u manastiru Valam na severu Rusije.

sv sava njujork posle pozara

IZVOR: AFP Photo/Brigitte Dusseau

Crkva sv. Save, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je pred kraj 19. veka prema nacrtu arhitekte Ričarda Updžona (Richard M. Upjohn) i građena je u gotskom stilu. Nekada je pripadala protestanskoj crkvi, ali ju je vladika Srpske pravoslavne crkve Nikolaj Velimirović otkupio uz pomoć vernika za potrebe srpske zajednice. Hramu su vremenom dodavani vizantijski elementi, čime je postala jedan od arhitektonskih dragulјa Nјujorka, pa se od 1968. godine nalazi na listi njujorških znamenitosti.

Od prvih dana 1944. godine, kada je osveštana, crkva u Nјujorku postala je srpski pravoslavni misionarski centar. U njoj su organizovane i kulturne, obrazovne i društvene aktivnosti.


IZVOR: SEEcult.org

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: