ID razorila jednu od kapija drevne Ninive

Islamska država je razorila jednu od najočuvanijih i najznačajnijih kapija drevne Ninive, nekadašnje prestonice Novoasirskog carstva čiji se ostaci nalaze na periferiji Mosula.

meso-Nineveh_mashki_gate_from_west

Tzv. kapija Boga (The Mashqi Gate) pretrpela je razaranja čiji obim u ovom trnutku još uvek nije poznat. Ona je predstavljala jednu od  15. kapija ovog drevnog grada koji je u jednom trenutku predstavljao najveći grad na svetu.

Podsetimo da je početkom marta prošle godine, razoren deo istorijskog bedema Ninive, dok su skulpture krilatih bikova koji se nalaze u sklopu kapije Nirgal, takođe uništene.  Ovaj vandalizam usledio je neposredno nakon uništavanja eksponata u muzeju Mosula i praktično je označio početak kampanje sistematskog razaranja arheološkog naleđa drevne Mesopotamije, odnosno svetskog spomeničkog nasleđa na prostoru Iraka i Sirije.

O NINIVI

Drevni asirski grad Niniva lociran je na rubovima iračkog grada Mosula na severu Iraka. Ostaci grada sa rekonstruisanim zidinama i kapijama leže na istočnoj obali reke Tigar. Arheološko nalazište se prostire na velikom prostoru od približno 730 hektara. Grad je nekada bio opasan zidom od cigle čija dužina iznosi oko 12 km. Arheološki lokalitet Ninivu deli na dva dela reka Kosr koja se upravo na ovom mestu uliva u Tigar.

Kao prestonica moćnog Novoasirskog carstva Niniva je bila značajan politički i trgovački centar koja je oko 700 godine pre nove ere imala čak 100.000 stanovnika što je broj koji je u tom periodu ovaj grad praktično činio nekom vrstom megalopolisa i tokom nekoliko decenija najvećim gradom na svetu.

Grad je postao poznat prvenstveno zahvaljujući otkriću Asurbanipalove biblioteke sa preko 22.000 glinenih pločica čiji su sadržaji imaju krucijalan značaj za poznavanje najstarijih civilizacija na prostoru Međurečja. Pored ostataka Asurbanipalove biblioteke i palate, monumentalnih gradskih zidina i kapija, ovaj drevni grad sadrži i ruševine palata drugih asirskih vladara, nekoliko hramova, vojnog arsenala, monumentalnih kula i kapija, itd.

Od zauzimanja od strane ID juna 2014. godine, monumentalni ostaci Ninive su izloženi sistematskoj destrukciji i pljački neslućenih razmera. Stepen devastacije ovog arheološkog lokaliteta i dalje nije poznat, ali se pretpostavlja da je najveći broj neistraženih kulturnih slojeva i ostataka ovog grada pretrpeo značajna ili potpuna oštećenja.


PRIPREMILA: Redakcija

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: