Ugrožena baština na Kosovu i Metohiji: Pećka patrijaršija

Pećka patrijaršija se zajedno sa Visokim Dečanima, Bogorodicom Ljeviškom i Gračanicom od 2006. godine nalazi na listi Uneska, odnosno proglašena je svetskom kulturnom baštinom.

Zbog složenih političkih i društvenih prilika na prostoru Kosova i Metohije, Pećka patrijaršija se kao i preostala tri spomenika kulture sa Uneskove liste koji su locirani na Kosovu, nalazi i na listi ugrožene svetske baštine.

Pećka patrijaršija, za razliku od Bogorodice Ljeviške i mnoštva drugih srednjovekovnih sakralnih objekata srednjovekovne Srbije koji se nalaze na prostoru Kosova i Metohije, nije pretrpela nikakva oštećenja  ni 1999. ni 2004. godine. Ipak, ovaj izuzetan spomenik u više navrata je bio ugrožen od strane ektremnih pojedinaca i grupa.


O PEĆKOJ PATRIJARŠIJI

(Tekst preuzet sa sajta: spomenici.heritage.gov.rs)

Na samom ulazu u Rugovsku klisuru nedaleko od Peći smešten je manastir Pećka patrijaršija. Skupina pećkih crkava vekovima je duhovno sedište i mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijaraha. Hram Sv. apostola podigao je u trećoj deceniji XIII veka arhiepiskop Arsenije I. Njegovom zaslugom crkva je oslikana oko 1260. Arhiepiskop Nikodim (1321–1324) podigao je uz severnu stranu Sv. apostola hram Sv. Dimitrija, a arhiepiskop Danilo II (1324–1337) je sa južne strane izgradio crkve posvećene Bogorodici Odigitriji i Sv. Nikoli. Ispred zapadnih fasada Sv. Dimitrija, Sv. apostola i Sv. Bogorodice Odigitrije podigao je i monumentalnu pripratu u vidu velelepnog otvorenog trema. U vreme patrijarha Makarija Sokolovića elegantni otvori sa dvojnim arkadama su zazidani. Čitava istorija stilova srednjovekovnog zidnog slikarstva može da se sagleda na zidovima pećkih crkava. Sv. apostoli su ukrašavani i oko 1300, zatim oko 1350, potom oko 1375. i u dva navrata u XVII veku. Crkva Sv. Dimitrija živopisana je prvi put u vreme patrijarha Joanikija, oko 1345, a novi sloj fresaka oslikao je oko 1619–1620. Georgije Mitrofanović. Bogorodičina crkva dobila je freske pre 1337, a priprata je oslikavana u XIV i XVI veku, dok je Sv. Nikolu 1673/4. živopisao slikar Radul. Manastir se permanentno konzervatorski štiti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRIPREMILA: Redakcija

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: