ID uništila čuvene antičke kule-grobnice u Palmiri

Ekstremisti Islamske države uništili su kule-grobnice u drevnom sirijskom gradu Palmiri, rekao je sirijski ministar atikiviteta Mamun Abdulakrim.

Razneli su tri najbolje očuvane i najlepše grobnice“, istakao je Abdulkarim.

Vesti o novom razaranju svetski poznatog pustinjskog grada koji su džihadisti zauzeli u maju stigle su posle uništavanja svetilišta posvećenog Balšaminu i 2.000 godina starog Belovog hrama. „Vest smo dobili pre 10 dana, ali smo tek sada dobili potvrdu – satelitske slike Inicijative za sirijsko nasleđe sa sedištem u SAD koje su snimljene 2. septembra“, naveo je Abdulkarim. Prema njegovim rečima, jedna od uništenih grobnica je i čuvena kula Elahbel, koja se sastojala iz četiri nadzemna i jednog podzemnog sprata.

lhbel

Kula-grobnica ,“Elbleh“ iz I v.n.e. pre razaranja / Foto: Alamy

Grad Palmira, uključujući i četiri groblja van gradskih zidina, upisan je na Uneskovu listu svetskog nasleđa 1980. godine. Unesko je tada naveo da su kule grobnice među „najstarijim i najkarakterističnijim“ pogrebnim spomenicima Palmire – visoke zgrade od peščara koje su pripadale najbogatijim porodicama. Najlepša među njima je Kula Elahbel sa lukom ispunjenim sarkofazima na kojima je u prošlosti bila i ležeća statua. Hodnici i prostorije podeljeni su vertikalnim nizovima niša za mrtve i zatvoreni predstavama mrtvih isklesanih u kamenu i ofarbanim u žive boje.

Unutrašnjost kule-grobnice "Elbleh" iz I v.n.e. pre razaranja / Foto: Alamy

Unutrašnjost kule-grobnice „Elbleh“ iz I v.n.e. pre razaranja / Foto: Alamy

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, posle čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući na ulazu u muzej statuu Lava drevnoarapske boginje Alat, staru oko 2.000 godina.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje.


IZVOR: Tanjug

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: