Novo razaranje: ID oštetila hram Bel u Palmiri

Nakon jučerašnje informacije da su fanatici ID razorili najmonumentalniji hram ,,Bel“ na arheološkom lokalitetu Palmira, prema novim saznanjima hram je oštećen, ali ostao je da stoji.Temple of Bel, Palmyra

Odnosno, kako je saopštio danas  direktor sirijskog Odeljenja za antikvitete i muzeje u Damasku Mamun Abdulkarim,  bazična struktura, kolonade i svetilište hrama ostali su neoštećeni nakon eksplozije.

„Informacije kojima trenutno raspolažemo su nepotpune, ali one ukazuju da je svaka načinjena šteta bila delimična i da bazična struktura još stoji“, rekao je on.

Abdulkarim je dodao da je eksplozija kod Hrama Bel drugačija od prošlonedeljne eksplozije kod manjeg hrama Balšamin iz kompleksa drevne Palmire tokom koje su džihadisti koristili „ogromne količine eksploziva“ kako bi ga uništili, prenosi BBC.

Međutim, lokalno stanovništvo navodi da je hram uništen, a mnogi ne mogu da se približe dovoljno kako bi videli kolika je šteta, navodi britanski medij.

Abdulkarim je ranije danas rekao da sirijska vlada nije u stanju da odredi razmere štete u kompleksu drevnog grada Palmira, posle eksplozija kod Hrama Bel.

Kako je istakao, nesumnjivo je da je juče došlo do jake eksplozije u blizini hrama koji se nalazi u ogromnom kompleksu iz rimskog perioda.

Bivši sirijski zvaničnik za antikvitete, sada profesor na američkom univerzitetu u Ohaju, Amr Al-Azm rekao je da pretpostavlja da je veoma velika količina eksploziva korišćena i da su oštećenja na Hramu Bel verovatno velika.

„Ovo je, po mom mišljnu, najrazorniji čin do sada. To, zaista, pokazuje sposobnost da IS deluje nekažnjeno kao i nemoć medjunarodne zajednice da ih zaustave“, rekao je Al-Azm.

Operativac Islamske države danas je rekao za agenciju AP, preko skajpa, da je Hram Bel uništen bez ulaženja u detalje.

IS uništava lokacije koje govore o istoriji pre islama jer ih smatraju simbolom idolopoklonstva.

Hram Bel posvećen je semitskom Bogu Belu i smatra se jednim od najznačajnijih verskih objekata iz prvog veka.

Hram datira iz 32 godine nove ere i pokazuje jedinstven spoj antičkog Bliskog istoka i grčko-rimske arhitekture i sastoji se od centralnog hrama u okviru dvorišta sa kolonadama i leži unutar kompleksa drevne Palmire koji ima i druge ruševine, uključujući amfiteatar i neke grobove.

Danas, moderna Palmira, poznata kao Tadmur, smatra se za strateški važan sirijski grad na putu izmedju Damaska i Deir ez-Zoura.


IZVOR: Tanjug

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: