Razgovori u Etnografskom muzeju: Puštamo da nam kradu baštinu

Okrugli sto „Baština u opasnosti“ održan u Etnografskom muzeju u Beogradu u sklopu manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”, iznedrio je poražavajuće zaključke.

Okupljajući neke od vodećih stručnjaka u oblasti zaštite, muzeologije, kriminalistike, ali i novinarstva sa ciljem da ukaže na faktore koji ugrožavaju ovdašnje kulturno nasleđe, autorka i moderator tribine, istoričarka umetnosti i direktorka Artis centra, Tamara Ognjević kao da je otvorila Pandorinu kutiju.
Započelo je uvidom u sistematsku krađu arhivske građe na tlu Srbije i Jugoslavije u Prvom i Drugom svetskom ratu, o čemu je govorio ugledni istoričar i arhivista mr Dragan Krsmanović.

Direktor Muzeja u Prištini, istoričar Branko Jokić, izneo je poražavajuća saznanja „o lažiranju istorije Kosova i Metohije koje se sistematski sprovodi poslednjih godina uz prećutnu podršku dela srpske stručne javnosti“.

Da ratovi nisu jedini rizik po kulturnu baštinu Srbije ukazao je direktor Narodnog muzeja u Valjevu Vladimir Krivošejev, naglašavajući da je puka sreća u prošlogodišnjim poplavama zaštitila valjevski muzej od katastrofe. I ne samo njega.
Faktor puke sreće ipak nije od značaja kad su u pitanju divlji „arheolozi“ i stihijska gradnja koja najvitalnije ugrožava arheološke terene, objasnio je arheolog i konzervatora Adama Crnobrnje iz Narodnog muzeja u Beogradu.
– Dok se svi sablažnjavaju nad onim što je ISIS činio u Mesopotamiji, dotle slične stvari nestaju gotovo svakodnevno pod kašikama mehanizacije u Srbiji – rekao je Crnobrnja.

Tamara Ognjević je istakla da je ovaj javni razgovor samo početak dugoročne akcije koju će pokrenuti sa timom Artis centra i svim kolegama i institucijama spremni da rade na poboljšanju uslova zaštite kulturne baštine.

KRAĐE ANTIKVITETA

O kulturnoj baštini Srbije kao atraktivnom plenu za kradljivce umetnina i antikviteta govorila je Renata Samardžić sa Kriminalističko-policijske akademije iz Zemuna, a o ulozi medija u zaštiti baštine ugledni televizijski autor, Bora Otić.

Vesna Živković iz Centralnog instituta za konzervaciju navela je da je “ulaganje u prevenciju uvek manje nego troškovi sanacije štete koja može biti takvih razmera da je zapravo nenadoknadiva“.


IZVOR: Blic, 18. 05. 2015.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: