Rašid: ID sistematski pljačka kulturnu baštinu Iraka

BAGDAD:  Irački zvaničnik zadužen za zaštitu kulturnog nasleđa i antikviteta izjavio je danas da je uništavanje antičkih artefakata i hramova pokušaj pripadnika Islamske Države (IS) da prikriju sistematsko pljačkanje kulturnog nasleđa Iraka.

Kako navodi AP, u video snimcima koji su se pojavili u aprilu, vide se ekstremisti kako čekićima uništavaju krilate bikove antičke Asirije i bašte palate Ašurnasirpal II u Nimrudu pre nego što je ceo predeo uništen eksplozivom.

Prema mišljenju predsednika iračkog državnog odbora za antikvitete i nasleđe Kvas Huseina Rašida, to je samo prvi korak u mnogo većoj igri i da su pripadnici IS pokušali da ukradu artefakte a onda nastavili sa uništavanjem oblasti kako bi prikrili krađu.

Satelitski snimci potvrđuju široko rasprostranjenu eksploataciju arheoloških nalazišta koja su pod kontrolom te ekstremističke grupe.

Nimrud je bio jedno od najvećih otkrića u istoriji Iraka od kada je zlatan nakit pronađen u kraljevskoj grobnici 1989.

Rašid je izrazio zabrinutost da se još sličnih grobnica nalazi na teritoriji koju kontroliše IS.

Prema njegovoj proceni, potencijalni profit od pljačke mogao bi da se meri milionima dolara.

Stručnjaci spekulišu da su veliki komadi uništeni pred kamerama a da su figure, maske i glinene i klinaste ploče prokrijumčarene u Tursku, prenosi AP.

U međuvremenu, Egipat će sutra, zajedno sa Koalicijom za antikvitete i Bliskoistočnim institutom, organizovati konferenciju u Kairu pod nazivom ,,Kulturna svojina pod pretnjom“ kako bi se usvojila regionalna rešenja za ovu situaciju.

Prema izveštaju G-7 iz februara, pored prodaje nafte, iznuđivanja i otmica, prodaja antikviteta jedan od glavnih izvora finansiranja IS.

Ukradeni antikviteti najverovatnije će se kretati tradicionalnim krijumčarskim putem preko Turske, Bugarske i Balkana do Zapadne Evrope, smatra predsednica Asocijacije za istrazivanje zločina protiv umetnosti Linda Albertson.

Ona je dodala da su Velika Britanija i SAD najveća tržišta za antikvitete, ali da bogatih kolekcionara ima i u Kini, pogotovo kada je reč o artefaktima iz islamske ere.


IZVOR: TANJUG, 12.05.2015.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: