Još uvek nepoznat obim razaranja Nimruda, Dur Šarukina i Hatre

Prema dostunim informacijama, stručnjaci uz pomoć satelitskih snimaka i dalje analiziraju obim uništavanja koji je sprovela Islamska država na severu Iraka početkom marta ove godine.

Potvrđeno je da se na brojnim verskim objektima, u muzejima, kao i na arheološkim lokalitetima, dogodilo namerno razaranje, ali preciznijih informacija kao ni snimaka još uvek nema s obzirom da proces analize otežava nemogućnost pristupa pojedinim lokacijama.

Stručnjaci ističu da je na osnovu snimaka koji su objavljeni na internetu teško tačno proceniti kolika su  razaranja terorista.

Abdulamir al-Hamdani, arheolog na Univerzitetu Stony Brook u New Yorku, ističe da su mu kolege iz Mosula potvrdili da je ISIL oštetio ili uništio brojne istorijske objekte uključujući džamije, grobnice pa čak i savremene kipove i spomenike. Ipak, on smatra da ove vesti ipak treba uzimati s određenom rezervom i oprezom jer nisu sve pouzdane.

Glavno sredstvo arheologa koji pokušavaju proceniti razmere razaranja su sateliti. Ipak, oni imaju određena ograničenja. Vertikalan pogled na skulpturu ne otkriva štete na njoj. Potrebni su horizontalni, a ne samo vertikalni snimci, kako bi se mogla utvrditi tačna šteta na određenim lokalitetima.

Tačne razmere štete na brojnim lokacijama se ne znaju ni zbog nedostatka informacija o nekoliko stotina vrednih arheoloških lokaliteta kako u Siriji, tako i u Iraku.

U posljednje četiri godine opljačkano je oko 20 procenata arheoloških lokaliteta u Siriji, što je zaprepašćujuća brojka za zemlju čije se arheološko nasleđe ubraja među najznačajnije na svetu.


Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: