Turisti trajno oštećuju Altamiru

Svakodnevne posete turista nanose trajnu štetu jednom od najvažnijih istorijskih nalazišta, pećini Altamiri u Španiji, upozoravaju stručnjaci.

Nakon samo godine od ponovnog otvaranja, grupa od 17 akademika i 70 istraživača sa Univerziteta u Madridu poslala je otvoreno pismo Unesku, u kom se navodi da javni pristup pećini ugrožava osetljivo nasleđe od velike važnosti za razumevanje društva u doba paleolita. Ponovno otvaranje bila je greška, tvrdi se u pismu.

Stručnjaci veruju da crteži bikova predstavljaju najočuvanije primerke iz doba gornjeg, odnosno poslednjeg perioda paleolita, koji je počeo pre oko 50.000 godina. Procenjuje se da su pojedini crteži stari preko 36.000 godina, što ih svrstava među najstarije crteže ikada nađene na svetu.

Zbog upozorenja naučnika da čak i samo disanje može oštetiti slike, pristup javnosti zabranjen je 1977. godine, omogućen ponovo 1982. što je dovelo do trogodišnje liste čekanja, a za one manje strpljive 2001. izrađena je replika pećine.

Altamira je opet zatvorena za javnost 2002. godine, ali istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da je sva moguća šteta načinjena crtežima već nastupila. Ministarstvo za kulturu tada je uvelo sistem lutrijskog izvlačenja, koji je omogućavao malim grupama turista da posete pećinu na pola sata.

Na upravnom savetu nalazišta sada je da utvrdi da li je odluka da se pećina ponovo otvori za javnost bila greška.

“Ono što smo nekada smatrali ispravnim danas možda više ne važi. Predložio sam 2002. godine da se pećina zatvori i preuzimam odgovornost za današnji režim javne posete pećini”, izjavio je Hose Antonio Lašeras, direktor nalazišta.


IZVOR: B92

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: